sâmbătă, 26 februarie 2011

Teleportarea , proces mai mult real decat SF

Chiar de la inventarea rotii care a avut loc acum circa 5000 de ani oamenii au cautat cat mai intens multe mijloace de transport cat mai rapide cum ar fi bicicleta ,trasura cu cai , automobilul, avionul, racheta si altele...Toate aceste mijloace de transport sunt conditionate insa de acelasi neajuns: distanta fizica efectiva


Daca ar exista o modalitate prin care sa ajungi de acasa la supermarket sau pe Statia Spatiala Internationala fara ajutorul unei masini, respectiv rachete ar fi destul de "tareeee". Exista oameni de stiinta care experimenteaza chiar si in acest moment o alternativa la metodele traditionale de transport. Aceasta alternativa se numeste TELEPORTARE.

Teleportarea consta in dematerializarea unui obiect aflat intr-un anume punct si trimiterea configuratiei atomice specifice a acestuia intr-o alta locatie, unde va fi reconstruit. Astfel, timpul si spatiul vor fi eliminate din ecuatia calatoriei, intreg procesul teleportarii desfasurandu-se instantaneu.

Experimente recente
In 1998, un grup de fizicieni de la "California Institute of Technology" (Caltech), impreuna cu alte doua grupuri europene, au transformat ideile celor de la IBM in realitate, teleportand cu succes un foton. Acestia au reusit sa citeasca structura atomica a fotonului, sa trimita informatia printr-un cablu coaxial de 1 metru lungime si sa creeze o copie a acestuia. Conform teoriei initiale, fotonul original a fost distrus.In 2002, cercetatorii de la "Australian National University" au teleportat cu succes o raza laser.
Cel mai recent si reusit experiment de teleportare a avut loc pe 4 octombrie 2006, la "Niels Bohr Institute" din Copenhaga, Danemarca. Dr. Eugene Polzik si echipa sa au teleportat informatia dintr-o raza laser intr-un nor de atomi aflat la cca jumatate de metru distanta. "Este un pas inainte deoarece, pentru prima oara, teleportarea implica doua obiecte diferite - lumina si materie (purtatoarea de informatie si mediul acumulator)", declara Polzik dupa incheierea experimentului.

Teleportarea umana
Dezvoltarea unui sistem care sa permita teleportarea, precum platforma folosita pe nava spatiala Star Trek, este la doar cativa ani distanta. Cu toate acestea, este posibil ca legile fizicii sa interzica ca o persoana sa fie trimisa cu viteza luminii de la o destinatie la alta.

Pentru ca o persoana sa poata fi teleportata, ar trebui construit un sistem care sa analizeze toti cei 1028 (peste un trilion de trilioane) atomi ce formeaza organismul uman. Toate informatiile obtinute astfel ar trebui sa fie trimise apoi la destinatia finala, in care persoana teleportata este reconstruita cu precizie de 100%. Acest sistem teleportant seamana in ansamblu, ca principiu de functionare, cu un fax. Ok, bun, un fax... dar ce se va alege de original (in cazul nostru, de persoana teleportata) ? Una dintre teorii sustine ca teleportarea ar trebui sa combine clonarea genetica cu digitalizarea.

In aceasta posibila clonare biodigitalizata, "calatorul" ar trebui sa moara. Sau mai exact spus, trupul lui ar inceta sa existe. In schimb, structura atomica a acestuia ar fi duplicata intr-un alt trup, din alta locatie, iar amintirile, emotiile, sperantele si visele originale ar fi recreate cu ajutorul digitalizarii.

Ce ne rezerva viitorul?
Doar Dumnezeu poate sti. Eu unul ma bucur de cursul firesc si limitat al vietii cu care am fost binecuvantat si trag speranta ca voi apuca sa-mi teleportez candva talpile pe un nisip fin si cald dintr-un loc EXTRA-terestru si exotic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu